Életre kelteni a gondolatot, az érzést, a hangulatot...
Kötelékektől megválni...
Megmutatni, ami a szemnek láthatatlan...
Megragadni a múló pillanatot...
Kiforgatni a világot...
Tükröt tárni magunk elé...
Létrehozni a saját igazságom...
1976.07.25. Budapest
2009 - 2013 Belvárosi Képzőműhely Rajz- és Fotósiskola (Kleinhappel Frigyes)
2013 Manzart Rajziskola - Anatómia kurzus (Szunyoghy András)
2013 - 2016 Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti Kar - Festő/grafikus (Baksai József)
2016 Urbán György díj
2017 Best Visionary Artist - Open Space - Visionary Art Show, Lecce, Italy
2022 Magyar Festők Társaságának szakmai díja
   
Tagságok: Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete
  Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége
  Magyar Grafikusművészek Szövetsége
  Magyar Festők Társasága
  Újpesti Művészek Társasága (alelnök 2017-2019)
Irodalom, egyéb megjelenések:
• JOSH RYDER, MELISSA C. HILBORN: Interview - Peripheral ARTeries Art Review - Biennal Edition. oct. 2017. 74-94. old.
• MAYER ERZSÉBET: A jelképek erdején át… - Erdész Erika grafikáiról, festményeiről. In MAYER ERZSÉBET: A keresztbe tett idő, MBKKE, 2018. 30-34. old.
• Esztergom és Vidéke Társadalmi és kulturális folyóirat 2019/1. - kiemelt alkotó. MBKKE, Pilisvörösvár, 2019
.
• BALÁZS SÁNDOR: A világ egy helye. In Hitel irodalmi, társadalmi és művészeti folyóirat, 2019. június, XXXII. évfolyam 6. szám. 86-88. old.
• Alföld folyóirat 2020/5. - lapszám teljes illusztrációja
• NOVOTNY TIHAMÉR: Szorongások vizuális jelképtára. In Kortárs irodalmi és művészeti folyóirat 2021/1. - lapszám teljes illusztrációja
• NOVOTNY TIHAMÉR: Szorongások vizuális jelképtára. In NOVOTNY TIHAMÉR: Értékhalászat. Napkút. 2021. 300-304., 643. old.

1976-ban születtem Budapesten. Bár gyermekkorom óta vonzottak a képzőművészetek, komolyabb tanulmányokat csak később, 30 éves koromban kezdtem folytatni ilyen irányban. Eleinte autodidakta módon képeztem magam, később pedig Kleinhappel Frigyes grafikus, rajztanár segítségével pótoltam be a hiányzó alapokat. A nála töltött évek alatt az ő hatására kezdtem el festeni is.
2013-ban volt szerencsém Szunyoghy András anatómia kurzusán is részt venni, majd ugyanebben az évben tagja lettem az Újpesti Művészek Társaságának, melyben később 2017 és 2019 között alelnöki pozíciót is betöltöttem.
Szintén ebben az évben sikeres felvételi vizsgát tettem a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti karára, ahol 2016-ban kiváló eredménnyel diplomáztam festő/grafikusként.
Az itt töltött évek alatt tanáraim közül leginkább Baksai József képzőművész hatott rám, akitől nagyon sokat tanultam technikailag is, de főként gondolkodásban tett hozzá rengeteget a fejlődésemhez. Az eddigi direktebb, sokszor szürreális megfogalmazási formát felváltotta egy sokkal szimbolikusabb kifejezésmód.
Diplomavédésem nyarán, 2016 augusztusában Sárospatakon az Urbán György Képzőművészeti Szabadiskola és Ifjúsági Művésztelep keretein belül elnyertem az Urbán György díjat, majd ősszel felvételt nyertem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe. Ezt követően 2017-ben a Magyar Grafikus Művészek Szövetsége, 2018-ban a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, majd 2019-ben a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, valamint a Magyar Festők Társasága fogadott soraiba.

Általában sorozatokban gondolkodom. Bizonyos motívumokat addig ismétlek, míg teljesen körbe nem járok egy-egy adott témát. Sokszor egymástól teljesen eltérő technikákkal is feldolgozom ugyanazon kérdéseket. Ennek köszönhetően vannak olyan elemek, melyek még évek múlva is előtérbe kerülnek.
Főbb eszközeim egyrészről a saját magam által készített tojástempera, valamit az olajfesték, másrészről a linómetszet, de az akvarell- és egyéb technikákat is szívesen alkalmazom. Illetve ezen technikákat szívesen ötvözöm is egymással, ezáltal sok esetben a grafika és a festészet határán mozgó képeket hozok létre.

Életrajz

Ahogy a legtöbb alkotóművész számára, úgy számomra is mindig fontos volt, hogy egy kép ne csak azt ábrázolja, amit a szemünkkel látunk, hanem egyfajta láthatatlant is megmutassak, gondolatot ébresszek műveimmel. A legegyszerűbb, leghétköznapibb formákat, tárgyakat emelem be képeimbe szimbolikus jelentéseket adva nekik. Sajátos mítikus jelrendszeremen keresztül olyan egyetemes problémaköröket igyekszem megfogalmazni, körbejárni, melyek mindannyiunk életét befolyásolják, jellemzik, ezáltal lehetőséget nyitva arra, hogy a kép a nézőben éljen tovább a saját gondolatainak, vagy akár az aktuális lelkiállapotának megfelelően.
INFO
Email: info@erdeszerika.hu
Phone: (+36) 20-455-7315