Életre kelteni a gondolatot, az érzést, a hangulatot...
Kötelékektől megválni...
Megmutatni, ami a szemnek láthatatlan...
Megragadni a múló pillanatot...
Kiforgatni a világot...
Tükröt tárni magunk elé...
Létrehozni a saját igazságom...

Életrajz


1976.07.25. Budapest
2009 - 2013 Belvárosi Képzőműhely Rajz- és Fotósiskola (Kleinhappel Frigyes)
2013 Manzart Rajziskola - Anatómia kurzus (Szunyoghy András)
2013 - 2016 Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti Kar - Festő/grafikus (Baksai József)
2016 Urbán György díj
   
Tagságok: Újpesti Művészek Társasága (alelnök)
  Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete
  Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége
  Magyar Grafikusművészek Szövetsége
  Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
Irodalom:
JOSH RYDER, MELISSA C. HILBORN: Interview - Peripheral ARTeries Art Review - Biennal Edition. oct. 2017. 74-94. old.
MAYER ERZSÉBET: A jelképek erdején át… - Erdész Erika grafikáiról, festményeiről. In MAYER ERZSÉBET: A keresztbe tett idő, MBKKE, 2018. 30-34. old.
Esztergom és Vidéke Társadalmi és kulturális folyóirat 2019/1. - kiemelt alkotó. MBKKE, Pilisvörösvár, 2019.

1976-ban születtem Budapesten. Bár gyermekkorom óta vonzottak a képzőművészetek, komolyabb tanulmányokat csak később, 30 éves koromban kezdtem folytatni ilyen irányban. Eleinte autodidakta módon képeztem magam, később pedig Kleinhappel Frigyes grafikus, rajztanár segítségével pótoltam be a hiányzó alapokat. A nála töltött évek alatt az ő hatására kezdtem el festeni is.
2013-ban volt szerencsém Szunyoghy András anatómia kurzusán is részt venni, majd ugyanebben az évben tagja lettem az Újpesti Művészek Társaságának.
Szintén ebben az évben sikeres felvételi vizsgát tettem a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti karára, ahol 2016-ban kiváló eredménnyel diplomáztam festő/grafikusként.
Az itt töltött évek alatt tanáraim közül leginkább Baksai József képzőművész hatott rám, akitől nagyon sokat tanultam technikailag is, de főként gondolkodásban tett hozzá rengeteget a fejlődésemhez. Az eddigi direktebb, sokszor szürreális megfogalmazási formát felváltotta egy sokkal szimbolikusabb kifejezésmód.
Szintén 2016-ban Sárospatakon az Urbán György Képzőművészeti Szabadiskola és Ifjúsági Művésztelep keretein belül elnyertem az Urbán György díjat, majd felvételt nyertem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe. Ezt követően 2017-ben a Magyar Grafikus Művészek Szövetsége, 2018-ban pedig a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület fogadott soraiba. Emellett 2017-ben megválasztottak az Újpesti Művészek Társaságának alelnöki pozíciójára.

Ahogy a legtöbb alkotóművész számára, úgy számomra is mindig fontos volt, hogy egy kép ne csak azt ábrázolja, amit a szemünkkel látunk, hanem egyfajta láthatatlant is megmutassak velük. A legegyszerűbb, leghétköznapibb formákat, tárgyakat emelem be képeimbe szimbolikus jelentéseket adva nekik.
Általában sorozatokban gondolkodom. Bizonyos motívumokat addig ismétlek, míg teljesen körbe nem járok egy-egy adott témát. Sokszor egymástól teljesen eltérő technikákkal is feldolgozom ugyanazon kérdéseket. Ennek köszönhetően vannak olyan elemek, melyek még évek múlva is előtérbe kerülnek.
Főbb eszközeim egyrészről a saját magam által készített tojástempera, valamit az olajfesték, másrészről a linómetszet, de az akvarell és egyéb technikákat is szívesen alkalmazom. Illetve ezen technikákat szívesen ötvözöm is egymással, ezáltal sok esetben a grafika és a festészet határán mozgó képeket hozok létre.
INFO
Email: info@erdeszerika.hu
Phone: (+36) 20-455-7315