Életre kelteni a gondolatot, az érzést, a hangulatot...
Kötelékektől megválni...
Megmutatni, ami a szemnek láthatatlan...
Megragadni a múló pillanatot...
Kiforgatni a világot...
Tükröt tárni magunk elé...
Létrehozni a saját igazságom...

Életrajz

1976.07.25.
2009 - 2013
2013
2013 - 2016
2013
2016
2016
2017
2018
Budapest
Belvárosi Képzőműhely Rajz- és Fotósiskola (Kleinhappel Frigyes)
Manzart Rajziskola - Anatómia kurzus (Szunyoghy András)
Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti Kar - Festő/grafikus (Baksai József)
Újpesti Művészek Társasága (elnökhelyettes)
Urbán György díj
Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete
Magyar Grafikusművészek Szövetsége
Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
Irodalom:
JOSH RYDER, MELISSA C. HILBORN: Interview - Peripheral ARTeries Art Review - Biennal Edition - 74-94. old. 2017
MAYER ERZSÉBET: A jelképek erdején át… - Erdész Erika grafikáiról, festményeiről. In MAYER ERZSÉBET: A keresztbe tett idő, 2018. 30-34. old. 2018

1976-ban születtem Budapesten. Gyerekkorom óta rajzolok. Eleinte autodidakta módon képeztem magam, azonban komolyabb tanári segítség hiányában egy időre félretettem ez irányú ambícióimat. Teljesen más, gazdasági irányban folytattam tanulmányaimat, valamint ilyen területen is kezdtem el dolgozni.
30 évesen vettem újra ceruzát a kezembe, ezúttal már tanári támogatással. Kleinhappel Frigyes grafikus, rajztanár segítségével pótoltam be a hiányzó alapokat. A nála töltött évek alatt az ő hatására kezdtem el festeni is.
2013-ban volt szerencsém Szunyoghy András anatómia kurzusán is részt venni, majd ugyanebben az évben tagja lettem az Újpesti Művészek Társaságának.
Szintén ebben az évben sikeres felvételi vizsgát tettem a Budapesti Metropolitan Egyetem (akkori nevén Budapesti Üzleti és Kommunikációs Főiskola) Művészeti karán, ahol kiváló eredménnyel diplomáztam festő/grafikusként.
Az itt töltött évek alatt tanáraim közül leginkább Baksai József képzőművész hatott rám, akitől nagyon sokat tanultam technikailag is, de főként gondolkodásban tett hozzá rengeteget a fejlődésemhez. Az eddigi direktebb, sokszor szürreális megfogalmazási formát felváltotta egy sokkal szimbolikusabb kifejezésmód.
2016-ban Sárospatakon az Urbán György Képzőművészeti Szabadiskola és Ifjúsági Művésztelep keretein belül elnyertem az Urbán György díjat, majd felvételt nyertem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe. Ezt követően 2017-ben a Magyar Grafikus Művészek Szövetsége fogadott soraiba, majd megválasztottak az Újpesti Művészek Társaságának elnökhelyettes pozíciójára. Továbbá vendégként részt veszek a Magyar Festők Társaságának és a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület kiállításain.

Általában sorozatokban gondolkodom. Bizonyos motívumokat addig ismétlek, míg teljesen körbe nem járok egy-egy témát. Ennek köszönhetően vannak olyan elemek, melyek még évek múlva is előtérbe kerülnek.
Főbb eszközeim a saját magam által készített tojástempera, valamit az olajfesték, de az akvarell és egyéb technikákat is szívesen alkalmazom annak megfelelően, hogy egy adott téma mit kíván meg.
Képeim általában a festészet és a grafika határán mozognak. Szeretem kombinálni is a különböző technikákat, pl. a linómetszetet az olajfestékkel. Legtöbbször festményeim is grafikusabb stílusban, monokróm színvilággal készülnek.
Mindig fontos volt számomra, hogy egy kép ne csak azt ábrázolja, amit a szemünkkel látunk, hanem egyfajta láthatatlant is megmutassak velük. Érdekel a minket körülvevő, folyamatosan formálódó világ, melyben élünk, de legtöbbször észre sem vesszük. Érdekelnek az emberek gondolatai, egymáshoz és a társadalomhoz való viszonyuk, kapcsolatrendszerük. Továbbá az, ami a valósnak tűnő dolgok mögött valójában meghúzódik. Műveimben szeretem kiforgatni, más oldalról megmutatni ezt a „valóságot”.
INFO
Email: info@erdeszerika.hu
Phone: (+36) 20-455-7315